Klimaatverandering

Ons klimaat verandert al sinds eeuwen, maar de laatste jaren gaat die verandering in een stroomversnelling. Er is veel discussie over de oorzaken van deze snelle verandering. Is die door de mensen en hun industrie veroorzaakt of is het een autonoom verschijnsel zonder invloed van de mens. Het antwoord op deze vraag is bepalend voor de koers die je kiest. Wordt de klimaatverandering door de menselijke invloed versterkt, dan is de keuze duidelijk: doe wat om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Sinds het begin van de 20e eeuw (industriële revolutie) is de gemiddelde temperatuur op aarde namelijk al met bijna 1 graad gestegen.
Bij de akkoorden van Parijs hebben bijna alle landen op aarde met elkaar afgesproken dat ze er alles aan zullen doen om te zorgen dat de aarde niet meer dan 2º opwarmt. Als we op de huidige manier verder leven, dan zou die grens al in 2034, dus over 17 jaar al zijn bereikt. Veel milieuorganisaties zoals het Nederlandse Urgenda waarschuwen dat 1,5 º de limiet zou moeten zijn en dat 2º eigenlijk al te veel is. In dat geval kan er een onomkeerbaar proces in de klimaatverandering komen,waardoor het gehele ecologische systeem op aarde in war wordt geschopt. Dat heeft grote gevolgen voor het leven op aarde.

Breathing planet

Twee decennia klimaatverandering in enkele minuten: 25 jaar geleden waarschuwden wetenschappers ons al voor klimaatverandering. De gevolgen zijn nu goed te zien in deze prachtige animatie van NASA – National Aeronautics and Space Administration.Zo zie je bijvoorbeeld de opwarming van Arctisch gebied, en de uitbreiding van groene toendra in Alaska en Canada naar het noorden.

Geplaatst door Natuur & Milieu op Woensdag 29 november 2017

Bron: Natuur en milieu:
Twee decennia klimaatverandering in enkele minuten: 25 jaar geleden waarschuwden wetenschappers ons al voor klimaatverandering. De gevolgen zijn nu goed te zien in deze prachtige animatie van de NASA.

Zo zie je bijvoorbeeld de opwarming van Arctisch gebied, en de uitbreiding van groene toendra in Alaska en Canada naar het noorden.