Duurzaam autodelen en Verborgen Impact

Het klimaat verandert, wij als consumenten ook! We kopen zoveel mogelijk producten die het milieu zo min mogelijk belasten.
Maar welke producten zijn nu goed of slecht voor het milieu?
Op 9 oktober is er om 19.30 in de Bibliotheek van Beverwijk  (Kerkplein 5) een lezing over de Verborgen Impact van wat we kopen. Je krijgt op een inspirerende wijze diepgaande informatie over hoe onze spullen worden geproduceerd en vervoerd. Dat blijkt wel drie keer zo meer impact te hebben op het milieu als we altijd dachten.
Niet alleen informatie maar ook veel praktische oplossingen:  deze avond is speciaal gericht op (elektrische) auto’s samen delen: goed voor het milieu en voor je portemonnee.
De organisatie Buurauto is sinds kort in Beverwijk actief en zij vertellen hoe simpel het werkt als je samen met  andere huishoudens in je buurt een elektrische auto deelt, vanaf € 95,00 per maand.
Gratis toegang.

Veel mensen willen graag bijdragen aan de verbetering van het  milieu door bewust producten te kopen die zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Maar wat weten we eigenlijk van de invloed ( de impact) die het productie- en transportproces van onze aankoop op het milieu heeft?
Best ingewikkeld voor al die producten die we kopen. Daar heb je veel kennis voor nodig. Babette Porcelijn heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar dit probleem en schreef er een beroemd geworden boek over: De Verborgen Impact.

Op 9 oktober is er in de bibliotheek van Beverwijk aan het Kerkplein een lezing door Ronald Schaap over dit boek. Hij gaat in op de vragen waarmee je als consument bij de aankoop van allerlei spullen worstelt: maak ik wel de juiste duurzame keuze?

Praktische tips en Buurauto

Tijdens deze avond verdiep je niet alleen je kennis over duurzaamheid, maar je krijgt ook veel praktische tips, die je snel kunt uitvoeren.
Wat denk je bijvoorbeeld van met meer mensen uit de buurt een elektrische auto delen? Dat scheelt een hoop autoproductie en autoverkeer en ook nog geld in je portemonnee. En moeilijk is het ook niet. De mensen van Buurauto laten je dat zien. Je kan zelfs al starten op 10 oktober, de landelijke dag van de duurzaamheid, als je wilt.
De organisatie Buurauto is in Beverwijk al bijna een jaar actief  met een aantal buurauto’s.
Dat kwam doordat Beverwijk Duurzaam ze vorig jaar op de dag van de duurzaamheid uitnodigde aanwezig te zijn op de markt over duurzaam vervoer.  Zo zie je maar : ook voor je netwerk kan het bezoeken van deze avond op 9 oktober nuttig zijn..

Meer weten over de verborgen impact?
Veel van ons duurzame consumentengedrag is zichtbaar en makkelijk waarneembaar
(zoals bijvoorbeeld het scheiden van afval en het eten van minder vlees).
Toch is dat maar een topje van de ijsberg op het gebied van duurzaam leven. Achter de spullen die we kopen gaat – vanwege het productieproces –  onzichtbaar en verborgen een enorme impact op het milieu schuil. Als consument weten we daar meestal weinig van en dus houden we er geen rekening mee bij wat we wel of niet kopen.
Via het boek en de website kom je meer te weten over deze verborgen impact. Dan kan het best zijn, dat je als consument andere keuzes gaat maken.

Op 9 oktober staat vooral het thema  Duurzaam vervoer centraal.
In november volgt een avond over de verborgen impact van ons eten en drinken en de duurzame dilemma’s die je als consument hierbij ervaart. Binnenkort hoort u hier meer over.

Kortom: Diepgaande duurzame kennis, op een heldere en begrijpelijke manier uitgelegd en met veel praktische tips om morgen mee te starten.

9 oktober: 19.30-21.30
Toegang gratis.

Bibliotheek IJmond Noord vestiging Beverwijk, Kerkplein 5, Beverwijk

Georganiseerd door Beverwijk Duurzaam, IVN M-Kennemerland en Bibliotheek IJmond Noord.

Beverwijk Duurzaam