Water voor alle mensen in de kampong

Ik schrijf hier een kort verhaal over de grote gevolgen van de klimaatverandering. Hoe dit voelbaar is voor mensen ver hier vandaan. In Nederland mopperen de mensen ook wel op de verandering in het klimaat, maar ze eten er geen snee brood minder om.
Voor de mensen in de tropen kan het hele grote gevolgen hebben.

papoeajeugd

Het gaat hieronder over een stukje land, dat ruim 50 jaar geleden nog een stukje Nederland was, voormalig Nederlands Nieuw Guinea.
Mgr. Duivenvoorde (een oom van mij) heeft hier bijna 50 jaar gewerkt en het is door hem, dat wij kennisgemaakt hebben met dit stuk van de wereld. In 1996 zijn wij bij hem op bezoek geweest en wij voelden ons meteen heel erg thuis bij de mensen.

De Papoea’s willen graag iets te zeggen houden over hun eigen land en dan is goed onderwijs heel essentieel. De stichting Papoeajeugd naar school ondersteunt bijna 1200 kinderen per jaar bij het verkrijgen van goed onderwijs en wij zijn nu 17 jaar actief bij deze stichting.
Meerdere keren hebben wij het land mogen bezoeken en wij verbleven vaak bij Trees Esi.
Zij woont in een buitenwijk van Merauke, de grootste stad aan de zuidkust van West Papua (ongeveer zo groot als Beverwijk).

Bij de waterput naast het huis van Trees is het een komen en gaan van mensen en wij maken daar graag een praatje mee. Zelden staat de put droog, maar eind januari kregen wij de volgende sms van Trees:

Het had vanaf vorig jaar mei niet meer geregend in Merauke. Alle putten staan leeg of er zit zout water in. Dit komt echt heel zelden voor.

Mgr. Duivenvoorde ging in 2004 terug naar Nederland en hij had ook al in de gaten, dat het klimaat aan het veranderen was. In de natte tijd kon het soms maanden niet regenen, dan kon je zomaar over de Trans-Irianweg rijden en door de rivierbeddingen gaan.
Maar het gebeurde ook wel dat het in de droge tijd wel veel regende en dan konden wij bepaalde kampongs niet bereiken omdat de weg niet begaanbaar was vanwege de blubber.

Rina van Breemen-Duivenvoorde.

Meer informatie te vinden op de website van de Stichting Papoeajeugd naar school