Vogels in de tuin

Welke vogels kan ik in mijn tuin zien?  Lees meer

Mezen
De toename van het aantal koolmezen komt vooral door het toegenomen bosareaal, en het aantal nestkasten en voedertafels in Nederland.
Vrijwel iedere tuin is geschikt voor een paartje koolmezen, het enige dat ze vragen zijn een paar bomen en wat struiken. Zorg ervoor dat katten niet bij de nestkasten kunnen komen. In de winter kunt u koolmezen en andere vogels helpen door bij te voederen.
Een nestkastje met een binnenmaat van ongeveer 12x12x25 centimeter en een invliegopening van zo’n 32-35mm (een 2-Euro munt voldoet uitstekend als maat) zal prima voldoen voor een paartje koolmezen. Meer over nestkastjes vind je hier.

Tuintips
Enkele bomen, wat struiken en een nestkastje en uw tuin wordt bijna gegarandeerd bezocht door een of meer koolmezen.Wintervoedering: Koolmezen maken dankbaar gebruik van gul gegeven vetbollen, pindanetjes en voedertafels. Ze verdedigen vaak ‘hun’ vetbol tegen andere mezen. Andere koolmezen gaan echter veel steelser te werk. Goed om zich heen kijkend pikken ze snel een zonnebloempit van de voedertafel en gaan er als een haas vandoor. De pit eten ze dan ergens verscholen in een struik rustig op. Zo hoeft de koolmees niet bang te zijn in de klauwen van een sperwer te belanden.